Sportmassage

Sportmassage verbetert de afvoer van afvalstoffen en vocht. Ook bevordert deze massage het spierherstel, waardoor blessures kunnen worden voorkomen en de sporter sneller weer tot bepaalde inspanning kan overgaan. Een sportmassage kan plaatsvinden voor (stimulerend) of na (herstel bevorderend) een training of wedstrijd.  

 

De effecten van de sportmassage zijn in twee groepen in te delen.

  • Het eerste effect betreft de betere doorbloeding. De spieren komen tot rust en worden losgemaakt. Er ontstaat onder andere een betere doorbloeding, waardoor de sporter beter zal bewegen en dat langer kan volhouden. Vermoeidheid en spierpijn worden hierdoor voorkomen.
  • Het tweede effect van de massage helpt het sneller herstellen na een zware inspanning, door het in gang zetten van de afvoer van afvalstoffen.

Met behulp van verschillende massagetechnieken wordt de conditie van de spieren verbeterd. De massagetechniek wordt bepaald door te kijken naar de sport en de wensen van de sporter. Door regelmatig contact tussen masseur en sporter kan een beginnende blessure herkend worden en wordt eventueel doorverwezen naar een specialist of fysiotherapeut. De sportmasseur beperkt zich bij het masseren in principe tot het masseren van ‘gezonde weefsels’. De behandeling van blessures wordt meestal aan artsen en/of fysiotherapeuten overgelaten. In overleg met de fysiotherapeut kan ook bepaald worden wanneer en hoe vaak gemasseerd kan worden om de terugkeer naar het sporten te begeleiden.

 

Een sportmasseur is meestal gespecialiseerd in stimulerende of herstel bevorderende massages. Dit is masseren met het doel de spieren die het zwaarst worden belast, voor te bereiden op de prestatie of het herstel na de inspanning te bevorderen. Door de massage ontstaat een betere doorbloeding van de spieren en het omliggende weefsel. De spieren zijn daardoor beter bestand tegen grote krachten die er tijdens het sporten op uitgeoefend worden.  

 

De sportmassage kan voor iedereen een positieve en effectieve uitwerking hebben. Voorkomen is beter dan genezen!

Preventief laten masseren draagt bij aan het voorkomen van blessures. Ook als je spierpijn hebt, als gevolg van een verkeerde beweging in de rug, de nek of elders in het lichaam. Bent je net iets te enthousiast geweest bij de wekelijkse sporttraining? Een sportmassage helpt je bij het herstel van je spieren. Dat is beter dan ermee rond blijven lopen!

 

Voor sporters is het geschikt om voor of na een inspanning deze massage te ondergaan. De werking is dan respectievelijk preventief en spierpijn verminderend. Een sportmassage is ook geschikt voor mensen die van een hele stevige massage houden!